Educació infantil


Els cursos d’Educació Infantil són la porta d’entrada a la nostra escola. En molts casos es tracta d’un primer contacte amb el món educatiu, on famílies i escola compartim el dia a dia. El nostre alumnat comença aquí a desenvolupar les seves habilitats i a formar la seva identitat. Nosaltres procurem fer-los sentir protagonistes d’aquest aprenentatge i els hi donem eines per facilitar el seu creixement personal.
Procurem acompanyar les famílies al llarg d’aquest camí que pretén fomentar l’autonomia personal dels seus fills i filles. Potenciarem el seu desenvolupament, tot respectant les seves necessitats i el seu ritme personal.
Atenem la diversitat dels infants, respectant el ritme d'aprenentatge de cadascun d'ells i atenent-los segons les seves característiques personals. Comptem amb una SIEI per atendre a alumnes amb necessitats educatives especials.
Els moments d'aprenentatge que defineixen l'etapa d'infantil són els següents:
Acollides (asseguts en rotllana)
És el moment d'entrada a l'activitat. Fem el check-list de la jornada (què farem) i treballem les rutines: passar llista, fer el calendari, mirar el menú... És en aquest moment que fem un treball integral dels moments d'aprenentatge (projecte, entorns de nivell,...)
Treballem des de l'emoció el saber i el saber fer. Aprenem continguts i compartim els nostres aprenentatges.
- Comunicació i llenguatge: els infants aprenen a pensar i a comunicar, a fer un ús funcional i significatiu de la llengua i descobreixen la importància de l'expressió oral, tot fent servir una metodologia constructivista i respectant el ritme individual de cadascú.
- Desenvolupament psicomotor: basant-nos en el moviment lliure i la llibertat d'acció de l'infant, potenciem l'autonomia, la consciència d'un mateix i les possibilitats del propi cos. L'ajudem també a establir un entorn afectiu i un vincle de seguretat, tot afavorint la funció simbòlica pel plaer de fer, de jugar i crear.
- Anglès: volem que l'alumne aprengui a pensar i a comunicar-se en anglès, mitjançant la immersió en aquesta llengua estrangera.
- Religió: es treballa la interioritat i aspectes relacionats amb la justícia, la solidaritat i la pau, tot respectant la interculturalitat i la interreligiositat.
- Gestió emocional: som conscients que sense emoció no hi ha ha aprenentatge. Per aquesta raó, volem donar resposta a les necessitats socials de l'alumne, treballant la dimensió emocional a partir dels sentiments, l'autoregulació, l'autoconeixement , l'autoconcepte i l'autoestima.
- Identitat cultural: els infants coneixen la realitat local, a partir de les festes i les tradicions autòctones, tot valorant la riquesa de les diferents cultures de l'entorn.
- Raonament lògic: potenciem l'interès natural de l'alumnat per les matemàtiques, basant-nos en els coneixements previs, integrant-les en les activitats quotidianes per dotar-les, així, de significat. S'utilitzen per treballar-les material manipulatiu.
- Maker: per tal d'introduir l'alumnat en el treball de la robòtica i iniciar-lo en el llenguatge computacional, fem construccions, minimons, programació, orientació espacial...
- Escriptura creativa: l'objectiu és iniciar-los en l'escriptura espontània i significativa, mitjançant activitats de motricitat fina, creació d'històries fent servir les noves tecnologies, escrivint notícies o diaris breus...
- Expressió musical: treballem l'expressió i l'educació musical, a partir de la vivència amb el propi cos. Fem danses, audicions, construïm instruments, juguem amb els instruments, fem el Creamúsic...
- Expressió oral i comunicativa: mitjançant el joc simbòlic, el teatre, la dramatització o l'ús de titelles, entre altres activitats, pretenem potenciar les capacitats orals i comunicatives de l'alumnat.
- Expressió plàstica: per tal de potenciar l'expressió plàstica dins de la competència artística, els infants fan un treball sensorial amb diversos materials, coneixen obres pictòriques,...
- Saludable: l'objectiu es fomentar hàbits saludables, de respecte cap a un mateix, cap els altres i cap a la natura. Per això fem esport, taller de cuina, tenim cura de l'hort...
És un moment de reflexió individual, on impliquem la metacognició al reflexionar sobre què han après i i valorant la jornada. Fem una auto-avaluació i una co-avaluació, fent un check-list del dia del què hem fet a nivell individual i col·lectiu.
